Education, time&mind management

T&MM: WORK – SCHOOL – LIFE BALANCE

MÓTTO, mottouri, s. n. Citat luat, de obicei, dintr-o operă consacrată sau semnată de un autor celebru, pus la începutul unei lucrări, a unui capitol etc. cu scopul de a releva ideea fundamentală a scrierii respective. [Scris și: moto] – Din it. motto, germ. Motto.

Am câteva principii care-mi ghidează zilele și rutina, două dintre ele fiind mottouri ce respectă cuvânt cu cuvânt definiția din DEX, cum ar fi Master your fucking mind sau Time to go to war with yourself, pe care mi le-am scris cu marker permanent pe oglindă și le repet Dumnezeiește în fiecare dimineață. Sunt desprinse din cartea lui David Goggins, Cant hurt me, carte devorată de două ori în 40 de ore, pe care o recomand oricui se simte câtuși de puțin pierdut. O să te zdruncine din toate încheieturile și o să o citești cu pixul în mână, cel puțin a doua oară. O să te doară. Nu o să te mângâie, ba chiar o să pună sare pe orice rană deja existentă.

Rutina este un subiect abordat de mine destul de des prin diverse articole, dar niciodată nu am dedicat unul pentru asta, crezând că nu este necesar. M-am înselat amarnic, mie fiindu-mi cel mai util. Așa mă pot sfătui despre cum să le combin pe toate când simt că nu mai pot.

Am lăsat canapelele mov și catifeaua grea și m-am aruncat în brațe de flori, petale fine, bujori în nuanțe delicate de roz, mirosuri delicioase de cafea și vanilie, rochii diafane cu volane și dantele – toate la braț cu tine, zece minute pe zi. Am decis să aleg drumul mai ușor și să las deoparte tot ce mă trăgea în jos sau influența negativ. Am ales rutina care părea mai ușoară pe moment. Un job full time, o facultate să mă atragă, un hobby productiv și o relație benefică psihicului și sufletului meu. Ce nu am realizat atunci când am dat cu pixul pe hârtie a fost faptul că ziua are numai 24 ore – din care 8-9 trebuie dormite, 9 muncite, 3 pe drum și gata.

Timpul dezgroapă tot ce încerc eu să îngrop în timp, așa că a trebuit să-l ocup până la epuizare – să nu care cumva să-mi dau timp de căzut pe gânduri. Când miroși a Borderline din Băneasa până în Drumul Taberei, 24 de ore liniștite sunt greu de atins. O rutină e greu de păstrat când îți fug roțile după dramă și aventură, când nu vrei decât să stai cu el în mașină la două dimineața dar ai muncă următoarea zi și examene următoarea lună de nu ai timp să le numeri pe degetele de la mâini. Ziua nu are destule ore încât eu să le pot face pe toate, oricât aș vrea. Am să las mai jos o idee de program și de cum îmi organizez eu timpul, în caz că sunteți curioși sau nu vă ies calculele – deși de multe ori nu mă țin de el în totalitate.

Pe lângă serviciu, următorul lucru time-consuming este facultatea, pentru care încerc să învăț aproape zilnic câte ceva pentru examene, chiar dacă e doar o teoremă. Este mult mai bine decât nimic. Trăiesc mereu cu impresia că sunt tânără și am timp pentru toate, ceea ce nu este neadevărat, ci doar copleșitor pe moment. Ultimul an a trecut incredibil de repede, 2019 în special. Cum adică suntem deja în mai? Am atâta timp și totuși nu-mi ajung orele să le fac pe toate. Nu îmi ajung orele să-mi termin treaba la birou, să învăț, să mă duc încolo și-ncoace, să te iubesc, să te iert sau să te uit. Abia am timp să îmi fac unghiile – lucru care pare nesemnificativ, dar are un efect wow asupra psihicului meu, sau orice ritual de îngrijire la care apelez. Cum să dau vina pe El, că am dormit eu puțin și am randament zero ziua următoare? Cum să mă învinovățesc că am mai dormit 10 minute? Cel mai important lucru atunci când ai o rutină este să te ierți pentru ce nu respecți, atât timp cât faci tot ce ți-ai propus. Ai dat snooze la alarmă, dar nu ai apucat să te dai cu blush? E ok. Ai preferat să îți termini țigara și a trebuit să aștepți alt tramvai? E ok. Este perfect în regulă să te oprești și să admiri o vitrină sau să îți iei flori, să te așezi pe o bancă în drum spre birou și să îți suni bunicii, în timp ce îți treci papilele gustative peste o înghețată cu mango și fructul pasiunii or whatever.

Luptă pentru visurile tale neîncetat, dar fă-o pe teren plăcut, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să îți „sacrifici” zece minute din timp pentru a dansa pe melodia ta preferată, cântată de Mau y Ricky (apropo, un sfert de oră de dans zilnic este o terapie incredibilă pentru moralul tău). Strecoară mici plăceri în rutina 9-18 cu un playlist demențial la birou, un podcast sau ceva fain de pe Audible. Ia-ți o oră pe zi și acordă-ți-o, aranjează-te, meditează, sau fă orice te face pe tine să te simți bine. Alege mai puțin de jumătate din nopțile unei săptămâni pe care să le pierzi învățând, dacă le faci pe toate în paralel.

Eu merg pe un principiu foarte bun în cantități limitate și incredibil de toxic atunci când nu văd că am depășit limitele: „Theodora, trebuie.”. Trebuie să te duci la birou, trebuie să te duci la examene, trebuie să intri la licență, trebuie să acorzi 20 de ore săptămânale hobby-ului tău, trebuie să te duci în X loc, cu persoanele Y și Z care te fac să te simți foarte inconfortabil. Trebuie să te dai jos din pat, trebuie să îți calci hainele. Jumătate din aceste „trebuie”, chiar nu trebuie. De aici si toxicitatea menționată mai devreme. Nu, nu trebuie să te duci nicăieri cu Y dacă nu îți face bine. Da, trebuie să te duci la examene, dar nu este un capăt de țară dacă-l lași pe toamnă, în contextul în care chiar simți că nu mai poți.

Simplifică-ți viața pe cât posibil și taie orice energie te trage în jos, chiar dacă asta înseamnă să nu mai porți conversații inutile cu oameni care nu au nicio bucurie în a te vedea bine sau a te ajuta să ajungi acolo. Dă din cap aprobator și fă tot ca tine, chiar dacă ei cred că au dreptate;  ascultă când e cazul și când știi că ai de la cine învăța. Nu îți consuma energia pe nimicurile altora.

Prioritizează. Ai un job, un iubit și examen mâine? Învață în pauza de masă la birou, în tramvai, oricând ai timp și scoate-l pe el la o limonadă cu căpșuni, după examen, să sărbătoriți împreună faptul că ai știut de 5.

Dormi. Nu vei face niciodată față săptămânii dacă nu ai energie la bord, iar cafeaua nu le poate acoperi chiar pe toate. Decât să pierzi weekend-ul dormind până după prânz, fă-ți din somn o rutină sfântă și încearcă măcar 7 ore pe noapte, cu trezit la 6 dimineața. Așa ai timp și să te machiezi, și să înveți în metrou, și să-ți calci hainele, și să-l săruți pe iubi de bună-dimineața lui care începe, de fapt, la prânz.

Am spus-o și o voi repeta mereu: mintea ta este pe primul loc. Take the day off, dacă CHIAR trebuie. Dormi! Îmbracă-te cu rochia aia de dantelă, dacă asta simți. Ia-ți cafeaua aia nenorocită de la Starbucks și țigările alea cu 2 lei mai scumpe pe care le iei doar atunci când îți intră salariul. Du-te și dă două shot-uri vineri seara. Iubește și lasă-te iubit. Nimic nu te încarcă de energie productivă mai repede decât un alt suflet plin de energie. Chiar îți pasă ce zic colegii de muncă dacă ajungi cu ochelarii de soare pe nas, cafeaua cu gheață picurândă, geanta deschisă și șosetele diferite, dacă tu ajungi la timp pentru ședința de dimineață? Sunt doar niște textile. Doar niște lichide. Do what makes you happy. Ascultă în căști la maxim ce manea vrei tu, dacă asta te face fericit, chiar dacă ești la costum și abia ce ți-ai legat cravata.

Știu că poate pare un iad rutina de mai sus pentru o parte din voi, dar este iadul pe care am ales de bunăvoie și nesilită de aproape nimeni să îl trăiesc. Be loyal to the nightmare of your choice. Rutina ți-o alegi și faci singur, deci nu face din ea un iad, pentru că nu vei putea să îl duci. Mottoul de mai sus pe mine m-a ținut mult în picioare, chiar dacă am preferat să păstrez cuvântul „coșmar”. Este doar viața mea de zi cu zi care, da, uneori este iadul pe Pământ, dar am învățat să mă bucur la maxim de ea. Fă rai din ce ai poate fi o versiune mai soft a propoziției de mai sus, but I aint a softie. Suportă consecințele acțiunilor tale și ale semnăturilor pe care le lași pe diverse hârtii doar pentru că e cool. Dezvoltă-te în adultul frumos la care visai să devii când erai mic și fă-l mândru pe copilul din tine.

 

 

Notă de subsol

Hello dragilor,

Am decis să încep o nouă serie (un nou tag, dacă vreți) pe blogul meu, unde lectura poate nu este tocmai beletristică, dar vreau să învăț(ăm împăreună) cum să le facem pe toate în timpul pe care îl avem, cât mai sănătos posibil. Fiecare articol va avea un cuvânt specific, luat din DEX cu definiție cu tot și pin-uit deasupra, care dictează tema scriiturii aferente zilei. Sper să vă fie cel puțin la fel de utile cum îmi sunt mie, iar pe site le veți găsi sub categoria de TIME&MIND MANAGEMENT.

http://bit.ly/weeklyschedule_thermo  (Nu este cel mai aesthetic, dar merge, for the purpose)

Spor! 

2 thoughts on “T&MM: WORK – SCHOOL – LIFE BALANCE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *